Spring naar inhoud

Rainald Goetz, Johann Holtrop

cover-JohannHoltrop-lowres

9789491717154 GOETZ*JOHANN HOLTROP ING € 19,95 Uitgeverij Leesmagazijn

Vertaling Willy Hemelrijk, redactie Evi Hoste, ontwerp Connie Nijman

De ondergang van een manager. Johann Holtrop is het verhaal van een manager in Duitsland in het eerste decennium van deze eeuw. De charismatische, snelle, succesvolle directeur dr. Johann Holtrop, 48 jaar, zwaait sinds drie jaar de scepter over 80.000 medewerkers, met een wereldwijde jaaromzet van bijna twintig miljard euro. Vanuit de booming business aan het einde van de jaren negentig is hij nog heel goed in de nieuwe, turbulente, economisch moeilijke tijden terechtgekomen.

Het verhaal begint in november 2001 en vertelt in drie delen hoe in de loop van dat decennium, gehinderd door een groeiende minachting voor de wereld, verachting van arbeid, van mensen, van het hier en nu en van het recht, heel langzaam en voor Holtrop zelf nooit echt duidelijk waarneembaar, vanuit grootheidswaanzin een algehele neergang plaatsvindt tot in een zakelijk vacuum, een persoonlijk drama en het maatschappelijke niets, even peilloos diep en onomkeerbaar als zijn vroegere opmars onstuitbaar, glorieus en abrupt geweest was.

Dit was uw leven, Johann Holtrop! Wat hebt u daarop te zeggen?

Rainald Goetz (Munchen 1954), heeft medicijnen en geschiedenis gestudeerd. Ook van zijn hand: Irre, Krieg (vertaald als: Oorlog), Kontrolliert, Festung en Heute Morgen.

Het is een ambitieus project, waarmee Goetz geprobeerd heeft om het, in zijn ogen, definitieve omslagmoment in het verloop van het westerse kapitalisme te vangen. Grote, sardonische literatuur.
Sebastiaan Kort, NRC (5*)

Rainald Goetz

Leesmagazijn Johann Holtrop van Rainald Goetz (Suhrkamp Verlag, vertaling Willy Hemelrijk) en heeft het interview over Johann Holtrop Woede is Energie uitgegeven (van Ijoma Mangold & Moritz von Uslar).

En in elke boekhandel.

3 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: